PAZI ŠTO JEDEŠ KROZ GODINE

Projekt „Pazi što jedeš“ međunarodna je manifestacija Etnografskog muzeja Istre koja se održavala od 2011. do 2017. godine.

Manifestacija se sastojala od dva dijela:

  • edukativnog – predavanja i radionice
  • sajmenog – na kojem se održavao ekološki sajam

Detaljnije o manifestaciji možete vidjeti u novom katalogu.

2011. godine obradili smo temu „Bolesti sadašnjice“, gdje smo posebnu pažnju posvetili šećernoj bolesti (dijabetesu). Te godine smo ostvarili i suradnju sa dijabetičarskim udrugama Istre i Hrvatske.

2012. godine istraživali smo i prezentirali teme vezane uz prehranu u muzejima putem izložbi, ali i putem interneta. Tijekom manifestacije održana je i promocija kataloga izložbe „Ki sit, ki lačan“, izložbe svih istarskih muzeja na temu prehrane u Istri, a ostvarena je suradnja s Gradskim muzejom Požega kroz njihov blog „Muzej u loncu“. Food bloggeri su nam pokazali što o prehrani možemo saznati na društvenim mrežama.

Od 2013. godine u novom smo prostoru – Domu hrvatskih branitelja u Puli. Manifestaciju smo posvetili temi – Urbani/društveni vrtovi – način uzgoja i konzumacija hrane u urbanim sredinama, a poseban naglasak je bio na predavačkom i radioničarskom dijelu manifestacije koji smo obogatili i proširili uz suradnju s udrugama Pusti priču i Zelena knjižnica.

Hrana i djetinjstvo (nekada i sada) s posebnim naglaskom na važnost lokalne i zdrave hrane od najranije dobi te tijekom školovanja bila je tema za 2014. godinu. Znanstvena i stručna predavanja koja su se održavala bila su na temu zdrave i tradicijske prehrane u vrtićima, osnovnim i srednjim školama i fakultetima. Održan je i okrugli stol na temu „Pazimo li što jedemo?“ – zdrava i tradicijska prehrana u školskim i vrtićkim jelovnicima u Puli. Radionice koje su se održavale bile su u suradnji s vrtićima, školama i studentima, uz suradnju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Zelenom knjižnicom, udrugom Pusti priču, a na naše veselje (i veselje svih mama  ) gostujuću je radionicu održao i naš poznati chef David Skoko.

2015., slavili smo petu godišnjicu postojanja manifestacije, uz temu „Tržnice kao mjesta komunikacije“, s posebnim naglaskom na eko tržnice. Novina u programu je organizacija studentskog dana na kojem su studenti ekonomije i povijesti sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli izlagali svoje radove na temu prehrane. Dio projekta je i izložba „Tržnica – trbuh grada“ koja je nastala u suradnji Etnografskog muzeja Istre i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Autorice su: mr.sc. Tanja Kocković Zaborski i mr.sc. Ivana Šarić Žic.

2016. godine našu manifestaciju obilježila je tema „Mediteranska prehrana“ ali i promjena lokacije – manifestacija je prvi put bila održala u prostorima Circola, Zajednice Talijana u Puli. Želja je bila istaknuti važnost međusobne veze prirodnih resursa i ljudskih potreba, a naglasak je bila na važnosti uporabe ekoloških namirnica prilikom pripreme pojedinih jela. Manifestacija je bila organizirana u suradnji s Otvorenim učilištem Diopter. U sklopu manifestacije odvijalo se pregršt aktivnosti: bogata sajamska ponuda, okrugli stol o Mediteranskoj prehrani, Studentski dan, Živa knjižnica u suradnji sa udrugom “ZUM”, eko kutak, predavanja i edukativne radionice.

Više pročitajte u katalogu.

2017. godine tema je bila “Znanje i okus” – prenošenje znanja i očuvanje okusa

Poseban naglasak stavljen je na istraživanje, prikupljanje i dokumentiranje podataka o tradicijskim i zdravim receptima karakterističnim za Istru.

Studenti su u sklopu PSJ LAB-a (Pazi što jedeš laboratorija) organiziranog u Centru za nematerijalnu kulturu Istre (CENKI), u Pićnu istraživali i bilježili pripremanje tradicijskih i suvremenih recepata.
Na taj način dokumentirali su vještinu pripremanja pojedinih obroka.

Uz navedene aktivnosti bilo je, kao i svake godine, i mnoštvo edukativnih radionica, predavanja i bogate ponude ekoloških proizvoda na sajmenom dijelu programa.
Više o programu pogledajte u katalogu!

 

Vaš PŠJ tim!

PŠJ LAB

PAZI ŠTO JEDEŠ LABORATORIJ 5, 2021. GODINE

Ovogodišnji PŠJ LAB tematizirat će (urbano) pčelarstvo, pčele i med. U projekt su ove godine uključeni studenti etnologije i kulturne antropologije sa tri sveučilišta: zagrebačkog, zadarskog i ljubljanskog. Projekt se odvija on-line, kroz predavanja i radionice, a polaznici će ove godine moći odabrati na što će se u radionicama i vlastitom završnom radu fokusirati: film, foto-esej, animacija ili zvuk.
Voditelji i koordinatori programa su: dr. sc. Tanja Kocković Zaborski, dr. sc. Tihana Rubić, dr. sc. Danijela Birt Katić i mag. art. Matija Kralj. Program predavanja uključivat će teme: etnološka istraživanja tradicijskog pčelarstva, etnografski film i fotografija, snimanje i animirano-dokumentarni film, antropologija prehrane i produkcija vizualnih sadržaja. Gosti predavači su: dr. art. Darko Masnec, mag. sci. Manca Filak i univ. bacc. art. Ana Rajić.

Pazi što jedeš Laboratorij 2 (PSJ LAB 2)

Pićan, 23. do 26. travnja 2018.

Kao mali projekt koji je proizašao iz manifestacije „Pazi što jedeš“, ove godine je od 23.-26. travnja 2018. g. po drugi puta se održao „PSJ LAB“, namijenjen studentima etnologije i kulturne antropologije. I ove godine smo u Centru za nematerijalnu kulturu Istre održali teorijska predavanja te na terenu snimali pripremu tradicijske tjestenine (fuža, pljukanaca) i slastica (cukerančića i fritula). Terenski dio projekta održan je u agroturizmu Ograde i Ferlin. Teorijski dio projekta održali su predavači: dr. sc. Tihana Rubić, FFZG: „Društveni odnosi i održivi razvoj“,dr.sc. Jelena Ivanišević, IEF: „Kulinarske uspomene, kulinarski bjegovi“, dr. sc. Tanja Kocković Zaborski, EMI/MEI: „Tradicijska prehrana u Istri s naglaskom na tradicijsku tjesteninu“, Matija Kralj: „Uvod u dokumentarno snimanje“.

„PSJ LAB“, kojeg organizira Etnografski muzej Istre/ Museo Etnografico dell’ Istria je nastao u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Odsjekom etnologije i kulturne antropologije, pod pokroviteljstvom Istarske županije Odjela za kulturu, Ministarstva kutlure te od ove godine uz potporu općine Pićan.

Ove godine na PSJ LAB-u su sudjelovali: Maja Flajsig, Ivor Glavaš, Magdalena Janžić, Ana Rajić, Sara Simić i Tara ister Šverko, studenti Odsjeka etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Pazi što jedeš Laboratorij 1 (PSJ LAB 1)

Pićan, 15. do 17. svibnja 2017.

Od 15. do 17. svibnja 2017. godine, Maja Drobac, Martina Petrović, Lea Šprajc i Klara Zečević Bogojević, studentice raznih godina studija Etnologije i kulturne antropologije te Antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; Matija Kralj, videoumjetnik i dokumentarist; te Tihana Rubić, u ulozi voditeljice terenske nastave, istraživalo je i dokumentiralo suvremena znanja i vještine pripreme tradicijskih jela, u okviru prvog Pazi što jedeš laboratorij-a (PSJ LAB-a). PSJ LAB ima za cilj dokumentirati lokalna znanja, ona “na terenu”, iskustva, prakse i valorizacije vezane uz lokalnu tradicijsku prehranu – nematerijalnu kulturu ovoga kraja. Riječ je o terensko-istraživačkom, ove godine pokrenutom, edukativnom programu, dijelu višegodišnjega projekta Pazi što jedeš (PSJ) kojeg, sedmu godinu zaredom, u Puli organizira Etnografski muzej Istre Pazin / Museo Etnografico dell’ Istria pod vodstvom mr. sc. Tanje Kocković Zaborski.

Centar za nematerijalnu kulturu Istre (CENKI) u Pićnu bio je izvrsno mjesto za odvijanje teorijskog dijela edukacije na temu tradicijske prehrane, koji je prethodio terenskom radu, prvoga dana PSJ LAB-a. Edukacija je uključivala predavanja o tradicijskoj prehrani (mr. sc. Tanja Kocković Zaborski) i radionice o filmskoj montaži, tehničkim karakteristikama opreme za snimanje te primjerima dokumentarnih filmova (Matija Kralj). Studenti su kroz izlaganja čuli o regionalnim i lokalnim specifičnostima tradicijske prehrane, kao i dosadašnjim istraživanjima, kroz etnološku i kulturnoantropološku perspektivu.

Središnja aktivnost PSJ LAB-a, audio i video snimanje pripreme tradicijskih jela, odvijalo se na dvije lokacije: u profesionalnoj, restoranskoj kuhinji te u privatnom domu. U Potpićnu (Barišićima) smo zavirili u kuhinju, i bilježnicu, none Lidije Baćac te se divili njezinom umijeću pripreme ukusnih slatkih rafiola. Također, imali smo priliku snimiti, te kušati, specijalitete restorana “Stare staze“ u Kršanu, inspirirane lokalnom tradicijskom kuhinjom; uživati u čarobnom okusu domaćega sladoleda od tartufa, raviola s tartufima i pljukanaca sa šparogama, kuhara Denisa Benkovića.

tanjakzaborski@gmail.com

052 622 220

Etnografski muzej Istre/Museo Etnografico dell'Istria,
Trg Istarskog razvoda 1275. br. 1,
52000 Pazin,
Hrvatska

[custom-facebook-feed]

Ask not what you can do for your country. Ask what’s for lunch.

-- Orson Welles --

KONTAKT

Na Vrh