Svjetski dan hrane (World Food Day), 16.10.2013.

banner-920x249_EN

 

Svjetski dan hrane (World Food Day) obilježava se svake godine dana 16. listopada na dan osnutka Svjetske zdravstvene organizacije FAO (Food and Agriculture Organization). Svjetsku zdravstvenu organizaciju osnovali su Ujedinjeni narodi 1945. godine. Svjetski dan hrane obilježava se od 1980. godine.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja je povezanost zdravlja ljudi s prehrambenim lancem, službeni naziv teme je “Sustainable Food Systems for Food Security and Nutrition” u prijevodu “Održivi prehrambeni sustavi u svrhu dostupnosti sigurne hrane i nutritivno vrijedne prehrane“.

Etnografski muzej Istre/Museo Etnografico dell’Istria posjeduje bogatu zbirku predmeta koji tematiziraju tradicijsku prehranu u Istri u 20. stoljeću dio kojih su izloženi u stalnom postavu. Osim toga, u suradnji s Udrugom Istarski eko proizvod, putem organizacije manifestacije „Pazi što jedeš“ svake godine obrađujemo različite teme vezane uz prehranu inzistirajući na interdisciplinarnom pristupu. Putem predavanja, radionica i sajma želimo educirati posjetitelje vezano uz zdravu i tradicijsku prehranu te omogućiti neposredan odnos između proizvođača i potrošača i na taj način potaknuti lokalnu ekonomiju.

Aktivnim sudjelovanjem u lokalnoj zajednici želimo povezati sve one koji se bave prehranom od onih koji sade i uzgajaju namirnice, one koji pripremaju jela do svih koji istražuju i pišu na temu prehrane.

 

 

Posted on 16/10/2013 in Novosti

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Na Vrh