Priopćenja

2013.

 

DOM HRVATSKIH BRANITELJA, 4.11.2013.

presica 2013

PRESS KONFERENCIJA

Ovdje možeš preuzeti priopćenje s tiskovne konferencije, održane 4.11.2013., u Domu hrvatskih branitelja u Puli.

NA TISKOVNOJ KONFERENCIJI PREDSTAVLJEN 3. PAZI ŠTO JEDEŠ – MANIFESTACIJA TRADICIJSKE I EKOLOŠKE PREHRANE KOJA ĆE SE PO PRVI PUTA ODRŽATI U PULI

3. PAZI ŠTO JEDEŠ – održat će se od 08. do 09. studenog 2013. godine u Domu hrvatskih branitelja, kao jedinstveno događanje namijenjeno svima koji žele na jednom mjestu, dobiti sve informacije o zdravoj i tradicijskoj prehrani.

Danas je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljena manifestacija „Pazi što jedeš“ koja će se održati u petak i subotu, 8. i 9. studenog 2013. godine u Puli u Domu hrvatskih branitelja, od 10.00 do 19.00 sati.

Voditeljica ovog projekta, mr. sc. Tanja Kocković Zaborski iz Etnografskog muzeja Istre u Pazinu predstavila je manifestaciju “Pazi što jedeš” kao zajednički projekt Etnografskog muzeja Istre i Udruge ekoloških proizvođača – Istarski eko proizvod.

“Pazi što jedeš” je dvodnevna manifestacija koja jača svijest o nužnoj suradnji između malih proizvođača tradicijske i ekološke hrane i lokalne zajednice, promovira očuvanje starih sorti sjemena i načina uzgoja hrane te potiče prenošenje znanja u vidu pripremanja tradicijskih jela na radionicama.

„Tematski će se ove godine staviti naglasak po pitanju uzgoja i konzumacije zdrave (regionalne) hrane u gradovima. Naglasak stavljamo na sve one pojedince i grupe koji se pasionirano bave podizanjem i širenjem svijesti o zdravoj i tradicijskoj prehrani, bilo svojim djelovanjem u zajednici, edukacijom, organizacijom predavanja, festivala, putem dokumentarnih filmova, časopisa, web portala posvećenih prvenstveno zdravoj hrani.“ naglasila je Kocković Zaborski.

Voditeljica projekta predstavila je bogati program ovogodišnje manifestacije koja se sastoji od stručnih predavanja, dokumentarnih filmova i radionica za djecu i odrasle i sajma certificiranih ekoloških proizvoda.

Vanja Valić, zadužena za PR i marketing manifestacije istaknula je brojne suradnike ovogodišnje manifestacije, među kojima su: Društvo bibliotekara Istre u sklopu projekta Zelena Knjižnica, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva u sklopu projekta COHEIRS, Udruga Pusti priču, Kinookus, Restart, Medit.

Iva Hilj, koordinatorica predavačkog dijela predstavila je predavače a to su: Marijana Cvijetić Piršić iz Slow Food Liburnia, koja će govoriti o Imperativu autohtone poljoprivredne proizvodnje kao osnovice i održivog razvoja i gospodarskog oporavka; Cvijeta Bišćević, dr. sc. Tihana Rubić iz Udruge Parkticipacija i Goran Hanžek iz Udruge Gredica koji će govoriti o temi gradskih i društvenih vrtova pa će tako govoriti o tome kako se društveni vrtovi organiziraju u svijetu i kod nas, govorit će o akademskim i školskim vrtovima u Zagrebu i primjerima dobre prakse iz Varaždina; Sunčana Pešak će održati predavanje o prehrambenom suverenitetu u svijetu i Hrvatskoj, dok će Ina Delić upoznat će posjetitelje sa Grupama solidarne razmjene – brojnim skupinama koje djeluju na području Istre, Hrvatske te diljem svijeta, koje propagiraju direktan odnos proizvođača i potrošača. Andrea Vugrinović će predstaviti Klaster ekološke poljoprivrede. Tino Skračić, će održati predavanje pod naslovom “(Ne)pravednom trgovinom do (ne)odgovorne potrošnje”. Dijana Volkmer i Mak Krajina će predstaviti rovinjsku gastroknjižaru Fritula, a Željka Klemenčić, predstavit će nam projekt pod nazivom Mrvica te govoriti o povezanosti medija i prehrambenih navika gledatelja/čitatelja, o edukaciji, hedonizmu i načinu obrade tih tema u domaćim medijima, od devedesetih godina naovamo.

Predavanja su organizirana uz pomoć Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva u sklopu projekta COHEIRS i Društva bibliotekara Istre u sklopu projekta Zelena Knjižnica.

Naglasila je da u sklopu programa imamo i dva dokumentarna filma. U suradnji s gastronomsko-filmskim festivalom Kinookus iz Stona i produkcijskom kućom Restart, prikazat će se dokumentarni filmovi Zemlja smeća / Waste land / UK, Brazil, 2010.g. i Ispovijesti eko terorista / Confessions of an eco-terrorist / SAD, 2012.

Ina Delić, koordinatorica radionica manifestacije predstavila je radionice tradicijske prehrane pod nazivom „Pašta po starinski“, gdje će djeca i odrasli će moći naučiti kako pripremati paštu na način kako su to radile njihove none, radionice pripovjednog tipa „Pazi na drvo“, koje će se organizirati u suradnji s udrugom „Pusti priču“, a namijenjene su najmlađim posjetiteljima u želji da na taj način istaknemo važnost očuvanja tradicije pripovijedanja te likovne radionice “Mići reciklići“ koje su predviđene za najmlađe posjetitelje manifestacije, a naglasak će se staviti na kreativno izražavanje putem prirodnih materijala.

Daniela Gašpar, koordinatorica sajmenog dijela manifestacije predstavila je certificirane eko proizvođače koji će sudjelovati na sajmu, iz Istarske, Primorsko-goranske, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije koji će ponuditi svoje povrće, prerađevine, maslinovo ulje, kozji sir i ostale proizvode. Posjetitelji će na jednom mjestu moći degustirati, potražiti savjet i kupiti certificirane ekološke proizvode izravno od samih proizvođača. Naglasila je da je to najveći eko sajam u Istri, te pozvala sve da posjete Pulu u petak i subotu, 8. i 9. 11. 2013., od 10.00 do 19.00 sati.

Vanja Valić, posebno se osvrnula na pokrovitelje manifestacije, Grad Pula, Upravni odjel za društvene djelatnosti, Istarska županija, Odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, Turistička zajednica grada Pule. Naglasila je da bez njihove pomoći ova manifestacija ne bi imala tako bogat program.

Ujedno je naglasila da ove godine imamo velik broj medija koji prate ovu manifestaciju, pa je pobrojala samo neke od njih: Radio Pula, Glas Istre, Novi List, Radio Maestral, Regional Expres, Eko Mreža.org, Zdrava krava, Naturala.hr, Kamo na izlet, Ruralna.hr, Agroklub, Ženska posla.

Tanja Kocković Zaborski je istaknula da će na manifestaciji biti predstavljeni radovi OŠ Medulin, likovne grupe viših razreda koji su vrijedno oslikavali platnene torbe na temu zdrave i tradicijske prehrane. Ujedno je posebno naglasila da je ove godine manifestacija osim programom bogata i brojnim volonterima, kojima se ovom prilikom još jednom zahvalila na njihovoj nesebičnoj pomoći.

Na kraju je pozvala sve da posjete manifestaciju 8. i 9. 11. od 10:00 do 19:00 h te je naglasila da je svečano otvorenje u petak, 8.11. u 13:00 h.

 

Ovdje možeš preuzeti izvještaj s manifestacije Pazi što jedeš

Ovdje možeš preuzeti priopćenje s tiskovne konferencije

Ovdje možeš preuzeti promo 3. Pazi što jedeš

Ovdje možeš preuzeti program stručnih predavanja_3.Pazi što jedeš

Ovdje možeš preuzeti program radionica_3.Pazi što jedeš

Ovdje možeš preuzeti program prikazivanja filmova_3.Pazi što jedeš

Ovdje možeš preuzeti info o sajmu_3.Pazi što jedeš

 

2012.

GALERIJA CVAJNER, 21.11.2012.

presica 1 2012

PRESS KONFERENCIJA

Danas je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljena manifestacija „Pazi što jedeš“ koja će se održati u subotu, 24.11.2012.g. od 10:00 do 16:00 u Pučkom otvorenom učilištu (Spomen domu) u Pazinu.

Voditeljica ovog projekta, mr. sc. Tanja Kocković Zaborski iz Etnografskog muzeja Istre u Pazinu predstavila je manifestaciju “Pazi što jedeš” kao suradnju Etnografskog muzeja Istre i Udruge ekoloških proizvođača – Istarski eko proizvod.

Tanja Kocković Zaborski predstavila je jednodnevnu manifestaciju koja se sastoji od stručnih predavanja koja će održati Lada Radin i Goran Zgrablić koji će predstaviti projekt „Taste of Croatia“; Maja Žebčević Matić iz Gradskog muzeja Požega koja će predstaviti projekt „Muzej u Loncu“ te predstavljanje kataloga izložbe „Ki sit ki lačan“.

Vanja Valić, zadužena za PR i marketing manifestacije predstavila je dalje program manifestacije. Zlatni sponzor manifestacije tvrtka Schneekoppe i Milford čajevi predstavit će se predavanjem Auguste Fabijanić: „Kako prepoznati proizvode pogodne za dijabetičare – nove regulative Europske zajednice“

Naglasila je da će sajmeni dio manifestacije obilovat će degustacijama i predstavljanjima ekoloških proizvoda. Na manifestaciji će biti tzv. ‘dizajnerski kutak’ gdje će biti predstavljeni predmeti za kućanstvo inspirirani tradicijom.

Nenad Kuftić, predsjednik Udruge ekoloških proizvođača – Istarski eko proizvod predstavio je predavanja koja će biti na temu ekološke poljoprivrede i tradicijskih sorti sjemenja koja će održati Sunčica Pešak, Ranko Tadić i Nenad Kuftić.

Predstavljen je i popis eko proizvođača koji će sudjelovati na sajmu. Na sajmu će sudjelovati eko proizvođači sa certifikatom iz Istarske, Primorsko-goranske, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije koji će ponuditi svoje povrće, prerađevine, maslinovo ulje, kozji sir i ostale proizvode.

G. Kuftić je naglasio da je to najveći eko sajam u Istri, te pozvao sve da posjete Pazin u subotu 24.11.2012.

 

Ovdje možeš preuzeti objavu za medije

Ovdje možeš preuzeti priopćenje s press konferencije

Ovdje možeš preuzeti program stručnih predavanja

Ovdje možeš preuzeti promo Pazi što jedeš

 

2011.

DIJABETIČKA UDRUGA ISTARSKE ŽUPANIJE, 16.11.2011.

presica 2011

PRESS KONFERENCIJA

TRADICIJSKOM HRANOM PROTIV SUVREMENIH BOLESTI


U prostorijama Dijabetičke udruge Istarske županije održana konferencija za medije na kojoj je predstavljena manifestacija „Pazi što jedeš – tradicijskom hranom protiv suvremenih bolesti“, koja će se održati u subotu, 19.11.2011.god., od 10:00 do 16:00 h u Pučkom otvorenom učilištu (Spomen domu) u Pazinu.

Manifestacija se održava povodom Svjetskog dana šećerne bolesti (14. studeni).

Voditeljica ovog projekta, mr. sc. Tanja Kocković Zaborski iz Etnografskog muzeja Istre u Pazinu, predstavila je manifestaciju “Pazi što jedeš” kao suradnju Etnografskog muzeja Istre, Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, Dijabetičke udruge Istarske županije i Udruge ekoloških proizvođača – Istarski eko proizvod.

 

Na Vrh