PAZI ŠTO JEDEŠ KROZ GODINE

Projekt „Pazi što jedeš“ međunarodna je manifestacija Etnografskog muzeja Istre koja se održavala od 2011. do 2017. godine.

Manifestacija se sastojala od dva dijela:

  • edukativnog – predavanja i radionice
  • sajmenog – na kojem se održavao ekološki sajam

Detaljnije o manifestaciji možete vidjeti u novom katalogu.

2011. godine obradili smo temu „Bolesti sadašnjice“, gdje smo posebnu pažnju posvetili šećernoj bolesti (dijabetesu). Te godine smo ostvarili i suradnju sa dijabetičarskim udrugama Istre i Hrvatske.

2012. godine istraživali smo i prezentirali teme vezane uz prehranu u muzejima putem izložbi, ali i putem interneta. Tijekom manifestacije održana je i promocija kataloga izložbe „Ki sit, ki lačan“, izložbe svih istarskih muzeja na temu prehrane u Istri, a ostvarena je suradnja s Gradskim muzejom Požega kroz njihov blog „Muzej u loncu“. Food bloggeri su nam pokazali što o prehrani možemo saznati na društvenim mrežama.

Od 2013. godine u novom smo prostoru – Domu hrvatskih branitelja u Puli. Manifestaciju smo posvetili temi – Urbani/društveni vrtovi – način uzgoja i konzumacija hrane u urbanim sredinama, a poseban naglasak je bio na predavačkom i radioničarskom dijelu manifestacije koji smo obogatili i proširili uz suradnju s udrugama Pusti priču i Zelena knjižnica.

Hrana i djetinjstvo (nekada i sada) s posebnim naglaskom na važnost lokalne i zdrave hrane od najranije dobi te tijekom školovanja bila je tema za 2014. godinu. Znanstvena i stručna predavanja koja su se održavala bila su na temu zdrave i tradicijske prehrane u vrtićima, osnovnim i srednjim školama i fakultetima. Održan je i okrugli stol na temu „Pazimo li što jedemo?“ – zdrava i tradicijska prehrana u školskim i vrtićkim jelovnicima u Puli. Radionice koje su se održavale bile su u suradnji s vrtićima, školama i studentima, uz suradnju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Zelenom knjižnicom, udrugom Pusti priču, a na naše veselje (i veselje svih mama  ) gostujuću je radionicu održao i naš poznati chef David Skoko.

2015., slavili smo petu godišnjicu postojanja manifestacije, uz temu „Tržnice kao mjesta komunikacije“, s posebnim naglaskom na eko tržnice. Novina u programu je organizacija studentskog dana na kojem su studenti ekonomije i povijesti sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli izlagali svoje radove na temu prehrane. Dio projekta je i izložba „Tržnica – trbuh grada“ koja je nastala u suradnji Etnografskog muzeja Istre i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Autorice su: mr.sc. Tanja Kocković Zaborski i mr.sc. Ivana Šarić Žic.

2016. godine našu manifestaciju obilježila je tema „Mediteranska prehrana“ ali i promjena lokacije – manifestacija je prvi put bila održala u prostorima Circola, Zajednice Talijana u Puli. Želja je bila istaknuti važnost međusobne veze prirodnih resursa i ljudskih potreba, a naglasak je bila na važnosti uporabe ekoloških namirnica prilikom pripreme pojedinih jela. Manifestacija je bila organizirana u suradnji s Otvorenim učilištem Diopter. U sklopu manifestacije odvijalo se pregršt aktivnosti: bogata sajamska ponuda, okrugli stol o Mediteranskoj prehrani, Studentski dan, Živa knjižnica u suradnji sa udrugom “ZUM”, eko kutak, predavanja i edukativne radionice.

Više pročitajte u katalogu.

2017. godine tema je bila “Znanje i okus” – prenošenje znanja i očuvanje okusa

Poseban naglasak stavljen je na istraživanje, prikupljanje i dokumentiranje podataka o tradicijskim i zdravim receptima karakterističnim za Istru.

Studenti su u sklopu PSJ LAB-a (Pazi što jedeš laboratorija) organiziranog u Centru za nematerijalnu kulturu Istre (CENKI), u Pićnu istraživali i bilježili pripremanje tradicijskih i suvremenih recepata.
Na taj način dokumentirali su vještinu pripremanja pojedinih obroka.

Uz navedene aktivnosti bilo je, kao i svake godine, i mnoštvo edukativnih radionica, predavanja i bogate ponude ekoloških proizvoda na sajmenom dijelu programa.
Više o programu pogledajte u katalogu!

 

Vaš PŠJ tim!

Na Vrh