PŠJ LAB

PAZI ŠTO JEDEŠ LABORATORIJ 5, 2021. GODINE

Ovogodišnji PŠJ LAB tematizirat će (urbano) pčelarstvo, pčele i med. U projekt su ove godine uključeni studenti etnologije i kulturne antropologije sa tri sveučilišta: zagrebačkog, zadarskog i ljubljanskog. Projekt se odvija on-line, kroz predavanja i radionice, a polaznici će ove godine moći odabrati na što će se u radionicama i vlastitom završnom radu fokusirati: film, foto-esej, animacija ili zvuk.
Voditelji i koordinatori programa su: dr. sc. Tanja Kocković Zaborski, dr. sc. Tihana Rubić, dr. sc. Danijela Birt Katić i mag. art. Matija Kralj. Program predavanja uključivat će teme: etnološka istraživanja tradicijskog pčelarstva, etnografski film i fotografija, snimanje i animirano-dokumentarni film, antropologija prehrane i produkcija vizualnih sadržaja. Gosti predavači su: dr. art. Darko Masnec, mag. sci. Manca Filak i univ. bacc. art. Ana Rajić.

Pazi što jedeš Laboratorij 2 (PSJ LAB 2)

Pićan, 23. do 26. travnja 2018.

Kao mali projekt koji je proizašao iz manifestacije „Pazi što jedeš“, ove godine je od 23.-26. travnja 2018. g. po drugi puta se održao „PSJ LAB“, namijenjen studentima etnologije i kulturne antropologije. I ove godine smo u Centru za nematerijalnu kulturu Istre održali teorijska predavanja te na terenu snimali pripremu tradicijske tjestenine (fuža, pljukanaca) i slastica (cukerančića i fritula). Terenski dio projekta održan je u agroturizmu Ograde i Ferlin. Teorijski dio projekta održali su predavači: dr. sc. Tihana Rubić, FFZG: „Društveni odnosi i održivi razvoj“,dr.sc. Jelena Ivanišević, IEF: „Kulinarske uspomene, kulinarski bjegovi“, dr. sc. Tanja Kocković Zaborski, EMI/MEI: „Tradicijska prehrana u Istri s naglaskom na tradicijsku tjesteninu“, Matija Kralj: „Uvod u dokumentarno snimanje“.

„PSJ LAB“, kojeg organizira Etnografski muzej Istre/ Museo Etnografico dell’ Istria je nastao u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Odsjekom etnologije i kulturne antropologije, pod pokroviteljstvom Istarske županije Odjela za kulturu, Ministarstva kutlure te od ove godine uz potporu općine Pićan.

Ove godine na PSJ LAB-u su sudjelovali: Maja Flajsig, Ivor Glavaš, Magdalena Janžić, Ana Rajić, Sara Simić i Tara ister Šverko, studenti Odsjeka etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Pazi što jedeš Laboratorij 1 (PSJ LAB 1)

Pićan, 15. do 17. svibnja 2017.

Od 15. do 17. svibnja 2017. godine, Maja Drobac, Martina Petrović, Lea Šprajc i Klara Zečević Bogojević, studentice raznih godina studija Etnologije i kulturne antropologije te Antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; Matija Kralj, videoumjetnik i dokumentarist; te Tihana Rubić, u ulozi voditeljice terenske nastave, istraživalo je i dokumentiralo suvremena znanja i vještine pripreme tradicijskih jela, u okviru prvog Pazi što jedeš laboratorij-a (PSJ LAB-a). PSJ LAB ima za cilj dokumentirati lokalna znanja, ona “na terenu”, iskustva, prakse i valorizacije vezane uz lokalnu tradicijsku prehranu – nematerijalnu kulturu ovoga kraja. Riječ je o terensko-istraživačkom, ove godine pokrenutom, edukativnom programu, dijelu višegodišnjega projekta Pazi što jedeš (PSJ) kojeg, sedmu godinu zaredom, u Puli organizira Etnografski muzej Istre Pazin / Museo Etnografico dell’ Istria pod vodstvom mr. sc. Tanje Kocković Zaborski.

Centar za nematerijalnu kulturu Istre (CENKI) u Pićnu bio je izvrsno mjesto za odvijanje teorijskog dijela edukacije na temu tradicijske prehrane, koji je prethodio terenskom radu, prvoga dana PSJ LAB-a. Edukacija je uključivala predavanja o tradicijskoj prehrani (mr. sc. Tanja Kocković Zaborski) i radionice o filmskoj montaži, tehničkim karakteristikama opreme za snimanje te primjerima dokumentarnih filmova (Matija Kralj). Studenti su kroz izlaganja čuli o regionalnim i lokalnim specifičnostima tradicijske prehrane, kao i dosadašnjim istraživanjima, kroz etnološku i kulturnoantropološku perspektivu.

Središnja aktivnost PSJ LAB-a, audio i video snimanje pripreme tradicijskih jela, odvijalo se na dvije lokacije: u profesionalnoj, restoranskoj kuhinji te u privatnom domu. U Potpićnu (Barišićima) smo zavirili u kuhinju, i bilježnicu, none Lidije Baćac te se divili njezinom umijeću pripreme ukusnih slatkih rafiola. Također, imali smo priliku snimiti, te kušati, specijalitete restorana “Stare staze“ u Kršanu, inspirirane lokalnom tradicijskom kuhinjom; uživati u čarobnom okusu domaćega sladoleda od tartufa, raviola s tartufima i pljukanaca sa šparogama, kuhara Denisa Benkovića.

Na Vrh